Korisnik:
Ličko-senjaka županija
Projekt GUSTI promiče održivi gastro-turizam kroz smanjenje bacanja hrane, poticanje lokalne proizvodnje i razvoj kulinarskih iskustava, jačajući ekološku održivost, konkurentnost i prekograničnu suradnju.
Puni naziv projekta je Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy.
Projekt GUSTI usmjeren je na promicanje održivog gastro-turizma kako bi se poboljšala održivost turizma kroz smanjenje bacanja hrane, poboljšane poljoprivredne prakse i promicanje lokalne i organske hrane. Naglašava kulinarska iskustva kao alat za postizanje ciljeva održivog razvoja, poticanje gospodarskog rasta i promicanje socijalne uključenosti. Projekt ima za cilj diverzificirati turističke tokove, povećati ekološku održivost i povećati konkurentnost sektora gastronomskog turizma. Putem pilot akcija, edukativnih radionica i digitalnih alata, GUSTI će ojačati prekograničnu suradnju kako bi se razvile prakse upravljanja održivom destinacijom i promicala kulturna razmjena. Ovaj pristup podupire načela EU Green Deala o kružnom gospodarstvu i strategiji od farme do stola, osiguravajući jednake koristi i potičući gospodarski razvoj u partnerskim regijama. U Karlovačkoj županiji tematski fokus je na održivom razvoju API turizma.
Službena mrežna stranica projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/gusti
Projekt ima za cilj jačanje uloge nematerijalne kulturne baštine jadranskog područja kroz identifikaciju, valorizaciju i promociju gastronomskog turizma te rješavanje pitanja diversifikacije turističkih tokova, jednakog pristupa turističkim destinacijama promicanjem održivih praksi i rješenja.