Projekt GUSTI, ili Gastro UpScaled Tourist Itinerary, fokusiran je na razvoj održivog gastro turizma u ruralnim područjima Hrvatske i Italije. Projekt se provodi u okviru prioriteta “Kultura i turizam za održivi razvoj”, s ciljem jačanja uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, socijalnoj uključenosti i inovacijama.
Projekt traje 30 mjeseci, od 1. travnja 2024. do 30. rujna 2026. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.624.529 eura, od čega 80 % financira Europska unija, dok preostalih 20 % osiguravaju partneri.
Glavni cilj projekta je jačanje nematerijalne kulturne baštine jadranskog područja kroz identifikaciju, valorizaciju i promociju gastronomskog turizma. Projekt također potiče diversifikaciju turističkih tokova, jednak pristup turističkim destinacijama te promiče održive prakse i rješenja u turizmu.
U sklopu projekta provodi se detaljna analiza postojećeg stanja turističkih destinacija s posebnim naglaskom na gastro turizam. Također, jačaju se kapaciteti lokalnih dionika kroz edukacije i prijenos znanja o održivim turističkim praksama. Projekt uključuje i provedbu pilot akcija te uspostavu prekogranične gastro tematske mreže koja će povezati sudionike iz Hrvatske i Italije.

